• ro
  • en

Strada Stavropoleos 5, Centrul Vechi, Bucureşti

Program

  • Luni –  Duminică – 09:00 – 24:00

Rezervari: 0726 282 373

Istoric

Cu o istorie de peste 130 de ani în spate, Caru’ cu bere a fost și este în continuare un simbol al centrului istoric al Bucureștiului

„Cu credința si voința lui Dumnezeu toate se îndeplinesc.

Prin muncă, răbdare, energie și cinste – la idealul dorit.”

Nicolae Mircea, 1898

 

Povestea Carului cu bere

 

Caru’ cu bere este un restaurant simbol pentru București, dar cei care l-au pus pe roate sunt veniți de dincolo de munți, din Transilvania. La 1879, exista pe Calea Victoriei, la numărul 2, berăria „La Carul cu bere”, ținută de ardeleanul Ion Căbășanu. Proveniența numelui este ușor de ghicit: berea era adusă la cârciumă cu carele trase de cai.

În acest local își făceau ucenicia într-ale cârciumaritului și nepoții săi, frații Ion si Gheorghe Mircea, de asemenea veniți în București de peste munți. Este anul în care aceștia doi îl cheamă la București pe un al treilea frate, Nicolae Mircea. Tustrei muncesc cu sârg, ajungând, în câțiva ani, să se ocupe de mai multe prăvălii din zona Pasajului Villacros, tot în afacerea cu bere. Mai cutezător decât frații săi, Nicolae Mircea ajunge în 1899 să își vadă visul cu ochii (cu puțin ajutor și din partea băncii ce i-a acordat un împrumut ipotecar): începe construcția clădirii Carului cu bere, faimosul restaurant din București așa cum îl știm astăzi.

 

Citește mai multe detalii despre istoria restaurantului:   

 

Istoricul proprietății    |    Monument de arhitectură    |    Documentele vremii

 

Proiectul arhitectului Zigfried Kofsinsky a fost atât de bine întocmit, încât proprietarul clădirii și fondatorul berăriei, Nicolae Mircea, a primit de la regele Carol I cele mai înalte distincții pe care le putea acorda la acea vreme statul român, și anume Steaua României și Coroana României. Astăzi, clădirea este declarată Monument Istoric și de Arhitectură.

 

Galerie foto:

 

De poftiți, vă oprim o masă la alegere, nu trebuie decât să ne spuneti!

Rezervari