• ro
  • en

Strada Stavropoleos 5, Centrul Vechi, Bucureşti

Program

  • Luni –  Duminică – 09:00 – 24:00

Rezervari: 0726 282 373

Decoratiuni

Mozaicul pardoselii marcheaza anii 1879, 1924 şi monograma fondatorului; deasupra, intre reperele temporale 1879, 1889, 1899, 1924, Nicolae Mircea inscrie crezul sau moral: "Prin munca, rabdare, energie si cinste la idealul dorit / cu credinta si vointa lui Dumnezeu toate se implinesc"

Dacă la exterior arhitectura clădirii are elemente decorative goticizante, aparţinând “romantismului de şcoală germană“, la interior întâlnim şi decoraţie care poate fi încadrată în “Arta 1900“: mobilier, lambriuri de lemn, picturi murale cu trasee vegetale – concepute de arh.Z.Kofsinsky şi executate de pictorii-zugravi Wilhelm & Friederich Hugo.

 

Subsolul restaurantului este amenajat mai simplu, sugerand o crama. Parterul are o decoraţie abundentă, din materiale şi cu o cromatică variate.

Decoratiuni restaurant centrul vechi Caru' cu bere

 

Pardoseala este finisată cu materiale ceramice care, prin modele si culori diferite, dispuse în benzi sau suprafeţe mari, reiau delimitarea zonelor funcţionale.
Cu ocazia extinderii din 1924 s-au realizat inscripţiile în arcul central care leagă spaţiul iniţial de cel nou adăugat. Mozaicul pardoselii marchează anii 1879, 1924 şi monograma fondatorului; deasupra, între reperele temporale 1879, 1889, 1899, 1924, Nicolae MIRCEA înscrie crezul său moral: ” PRIN MUNCĂ, RĂBDARE, ENERGIE ŞI CINSTE LA IDEALUL DORIT / CU CREDINŢĂ ŞI VOINŢA LUI DUMNEZEU TOATE SE ÎMPLINESC ”

Restaurant Bucuresti Caru' cu bere

 

Partea superioară a pereţilor, arcele precum şi întreaga suprafaţă a plafonului sunt pictate în culori de ulei, iar nervurile care se nasc din colonetele angajate pilelor sunt aurite

 

Toate aceste colonete se remarcă prin decoraţia de stuco-marmură realizată de societatea „Fraţii Axerio”. Cele care preiau arcele sunt de culoare generală galbenă, cu intarsii mai închise, maro și vineţii, iar cele care susţin nervurile diagonale sunt mai închise, maro-roşcat, cu intarsii neregulate crem, verzi şi negre. Calitatea finisării este deosebită şi, chiar dacă intervenţia este redusă ca amploare, contribuie la ambianţa cu totul particulară a localului.

 

La clădire mai reţine atenţia feroneria, prin fantezia cu care a fost executată, îndeosebi cea a firmei din exterior.

 

Comentariul a fost preluat din:
La via del marmo artificiale da Rima a Bucarest e in Romania tra otto e novecento
[capitol Caru’ cu bere, Nicolae LASCU]
Associazione Culturale Zeisciu Centro Studi, 2010

 

 

Te-ar putea interesa si:

Arhitectura  Pictura Sculptura Vitralii Restaurari

 

De poftiti, va oprim o masa la alegere, nu trebuie decat sa ne spuneti!

Rezervari