Monument de arhitectură
Clădirea „Caru’ cu bere” construită în stil neogotic, după planurile arhitecților Zigfrid Z. Kofczinski și Al. Pesch. Parterul boltit în sistem gotic este bogat decorat cu picturi, vitralii, mozaicuri și lambriuri sculptate.
Clădirea „Caru’ cu bere” construită în stil neogotic, după planurile arhitecților Zigfrid Z. Kofczinski și Al. Pesch. Parterul boltit în sistem gotic este bogat decorat cu picturi, vitralii, mozaicuri și lambriuri sculptate.
La 10 martie 1898, în baza proiectului întocmit de arhitectul Zigfried KOFCZINSKY, Direcţia Lucrărilor Tecnice a Primăriei Oraşului Bucuresci eliberează D-lui N. MIRCEA Autorisaţiunea de a construi numărul 12 din 10 martie 1898.
Noua construcţie este inaugurată în iunie 1899. Clădirea se dezvoltă astfel: subsol – cu pivniţe pentru depozitarea butoaielor de bere şi vin; parter înalt – având funcţiunea de restaurant tip hală; două etaje – pentru locuinţa proprietarului și pentru angajaţi; precum și un pod mansardă amplu.
În peisajul vremii, clădirea se remarcă prin compoziţia asimetrică a faţadei, marcată de un turn consolă cu acoperişul în fleşă şi prin detalii cu elemente decorative gotice (pinacluri, fleuroane, ancadramente, traforuri, arce în ogivă trilobate) gradate pe verticală şi încununate cu nişa centrală de la nivelul acoperişului unde este amplasată statuia emblematică a imobilului reprezentând o hangiţă. Prin toate aceste caracteristici, stilul arhitectural al clădirii aparţine “romantismului de şcoală germană“.
Ulterior, pentru dezvoltarea Carului cu Bere până la strada Lipscani , Nicolae MIRCEA apelează la acelaşi arh. Zigfried KOFSINSKY.
Desenele concepute în anul 1924 propun o amenajare similară celei din Corpul Stavropoleos, cu aceleaşi elemente de limbaj, atât în plan, cât şi pentru noua faţadă din str. Lipscani (desenele au fost expuse în cadrul Salonului Oficial de Arhitectură şi Arte Decorative, 1929).
Prin amenajarea noilor spaţii din corpul Lipscani, subsolul din corpul Stavropoleos este transformat în cramă de vin, fiind decorat în stilul caracteristic și se deschide, se amplifică spaţiul central al halei, completându-se cu un amplu luminator şi vitralii adecvate berăriei.
Conform Ordinului ministrului culturii și cultelor nr. 2.314/2004, a Ordinului ministrului culturii și patrimoniului naţional nr. 2.361/2010 de aprobare și respectiv modificare a Listei monumentelor istorice, Corpul Stavropoleos este încadrat ca MONUMENT ISTORIC DE ARHITECTURA (nr.crt. 2045 – COD B-II-m-B-19728), iar Corpul Lipscani face parte din ANSAMBLUL DE ARHITECTURA „STRADA LIPSCANI” (nr.crt.1304/1290 – COD B-II-a-B-19017).
Te-ar putea interesa și:
Decorațiuni Pictură Sculptură Vitralii Restaurări
De poftiți, vă oprim o masă la alegere, nu trebuie decât să ne spuneți!