„Sculptorul a infăţişat o crâşmariţă îmbracată dupa moda germană a secolului al XVIII-lea, închinând o halbă de bere în cinstea celor care intră in local. Prin ţinuta nobilă a feței [..], cu gesturile graţioase ale mâinilor, artistul a realizat o lucrare inspirată din statuara renaşterii italiene, dar a reuşit s-o încadreze firesc în ansamblul decoraţiei neogotice a faţadei clădirii. Ca în atâtea alte cazuri ale sculpturilor ce împodobesc clădirile, numele autorului a rămas în anonimat”.
Petre Oprea – Sculpturi decorative pe clădiri bucureştene – ed. Maiko 2004
În cărţile poştale care circulau între 1900-1905, cu imaginea Carului cu Bere, statuia este prezentă.
Ipoteză: în 1899, în vârstă de 43 de ani, după studii la Paris şi Roma (1882-1887), după ce cucerise entuziasmul lui Barbu-Stefanescu Delavrancea (1888), după ce realizase statuile alegorice Comerţul şi Industria de pe faţada Băncii Naţionale (1889) şi realiza sculpturile alegorice Mecanica si Mercur de pe faţada Palatului Poştelor (1899), căsătorit cu Eugenia, fiica lui Ion Căbăşanu, Ştefan Ionescu Valbudea (1856-1918), una dintre personalităţile de vârf ale sculpturii româneşti, ar putea fi autorul acestei lucrări.
Completând bogata decoraţie interioară, la pornirea scării din lemn care conduce la supanta din dreapta spaţiului central al berăriei, realizată în 1924, este amplasată pitoreasca statuie de mici dimensiuni, din lemn, a lui moş Ghiţă, celebrul pivnicer de la începuturile existenţei Carului cu Bere.
În axul spaţiului central se afla bustul din bronz al fondatorului Nicolae MIRCEA, realizat în anul 1935 de sculptorul Ion Stanea, amplasat în anul 2006, cu prilejul lucrărilor de reabilitare şi repunere în valoare a istoriei localului.
Te-ar putea interesa si:
Arhitectura Decoratiuni Pictura Vitralii Restaurari
De poftiti, va oprim o masa la alegere, nu trebuie decat sa ne spuneti!
Rezervari